Obezitatea la copii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Obezitatea la copii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Obezitatea, o boala

Obezitatea la copii
In trecut, daca un copil era gras insemna ca este sanatos si ca are mai multe sanse de a supravietui infectiilor si subnutritiei. In orice caz, in secolul trecut greutatea excesiva a fost primara in problemele de sanatate ale copiilor. Obezitatea este definita ca acumularea excesiva a grasimii.

Pe langa aspectul dizgratios, ea produce multe neajunsuri in organism. Si ca orice boala, e mai bine sa o prevenim decat sa o tratam. Se pare, dupa unii specialisti, ca aceasta poate incepe "inca din fasa". Astfel s-a constatat ca sugarii obezi au tendinta, cu cat sunt mai mult timp obezi, sa creasca grasi si la maturitate sa ajunga obezi.

Conform cercetarilor, s-a observat ca daca in primele luni de viata, alaptarea cu biberonul se face irational, acest lucru deregleaza mecanismele de control ale apetitului sugarului, devenind grasi sau obezi.

In conditiile in care alaptatul la san a devenit din ce in ce mai rar, riscul unei alimentatii necorespunzatoare, cu biberonul, este tot mai mare. Multe mame reactioneaza prompt, sensibilizate, obosite sau tracasate de plansul copilului, gasind mereu solutia in biberonul cu lapte. Si iata cum supraalimentatia se face pe nesimtite. ...mai multutilecopii.ro

Obezitatea reduce musculatura la nou - nascuti

Copiii nascuti de mame supraponderale prezinta la nastere mai multa grasime decat musculatura, in comparatie cu copiii nascuti de mame cu o greutate normala, conform primului dintre studiile care incearca sa raporteze corpul nou-nascutilor la greutatea mamei de dinainte de nastere.

Nu e nici o diferenta de greutate intre bebelusii nascuti de mame cu o greutate normala si cele care prezentau obezitate. Totusi, bebelusii nascuti de mame obeze pot prezenta un risc mai mare de a face diabet deoarece ei au o masa mai scazuta de musculatura. Masurarea corpului la nastere poate aduce un plan al starii de sanatate mai bine definit decat o simpla schema a nivelului greutatii.

Medicii recomanda viitoarelor mamici sa faca exercitii usoare in timpul sarcinii pentru a avea copii sanatosi.

Ce ar trebui facut in momentul in care la nastere unii bebelusi prezinta o greutate mai mare decat cea normala? Una dintre posibilitati ar fi ca mamele sa fie incurajate sa alapteze de la san. Cercetatorii au demonstrat ca odata ce bebelusii nu sunt alaptati de la sanul mamei, ei tind sa se ingrase odata cu cresterea in varsta. ...mai multanticonceptionale.ro


COMPLICATII
- Diabetul zaharat este o complicatie majora. Peste 80 - 90% dintre diabetici au fost sau sunt obezi. Boala evolueaza progresiv pana la stadiul clinic manifest de diabet.
- Complicatiile cardiovasculare sunt numeroase si severe:
- hipertensiunea arteriala este frecventa, la obezi (peste 50% dintre obezi au si hipertensiune arteriala).
- insuficienta cardiaca este la fel de frecvent intalnita la obezi. in aparitia ei joaca rol travaliul crescut impus inimii de obezitate, hipertensiunea arteriala asociata, precum si infiltratia grasa a muschiului cardiac.
- Ateroscleroza apare mai frecvent si mai devreme la bolnavul obez (cu cel putin 10 ani fata de normoponderal). Daca se tine seama de frecventa, severitatea si mortalitatea crescuta prin complicatiile aterosclerozei (infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale), se intelege gravitatea acestei complicatii la obezi.
- Varicele reprezinta una dintre cel mai des intalnite complicatii, localizate la nivelul membrelor inferioare.
- Dintre complicatiile pulmonare: bronsita acuta si cronica, emfizemul pulmo­nar, dispneea de efort datorita scaderii capacitatii vitale, uneori hipertensiunea pulmonara si nu rareori sindromul Pickwick (somnolenta si obezitate).
- Complicatiile digestive sunt: hipotonia biliara, litiaza biliara, constipatia cro­nica, hepatita cronica prin steatoza hepatica (infiltratie grasa a ficatului).
- Tulburari de statica: cifoza dorsala, lordoza cervicala, picior plat, spondiloze, artroza soldului, poliartroze sau numai durerea articulara semnalata la 70% dintre obezi.
- Complicatii cutanate: intertrigo, piodermite, seboree.
- Complicatii la nivelul sistemului nervos central: cefalee, astenie, vertije, uneori obsesii, anxietate.
- Complicatii ginecologice: amenoree, tulburari de ciclu ovarian.
Din cele prezentate se intelege gravitatea obezitatii. Dupa unele statistici numai 30% dintre obezi ajung la varsta de 70 de ani. Se intelege ca prognosticul formulat dupa cunoscuta expresie populara, „cu cat este mai lunga cureaua, cu atat mai scurta este viata", este foarte reala.

Cauzele obezitatii la copii

Factori care contribuie la obezitate

Obezitatea - o boala genetica
  • Factori genetici – obezitatea poate fi genetica. De exemplu, riscul de a deveni obez este mai mare la copiii ai caror parinti sunt obezi. Acest lucru se datoreaza stilului de viata – incluzand alimentatia si lipsa exercitiilor fizice.
  • Factori psihici – contribuie si ei la obezitate. Influenteaza obiceiurile copiilor de a manca; multi oameni mananca atunci cand sunt tristi, nervosi sau cand trec prin alte stari asemanatoare.

Boala poate duce si ea la obezitate sau la tendinta de ingrasare a unui copil. Acestea includ hipotiroidismul, sindromul Cushing, depresia si unele probleme neurologice care pot evolua. De asemenea, unele antidepresive pot aduce crestere in greutate.

  • Factorii socio-economici: copiii ce vin din familii sarace sunt in fata unui risc mai mare de a lua mai mult in greutate deoarece parintii saraci nu acorda atentie dietei si sportului necesar copiilor.

Obezitatea poate afecta efectul insulinei printr-o anumita rezistenta in cazul persoanelor cu diabet. Copiii obezi pot avea mari probleme cu presiunea sangelui, nivelul mare de colesterol, cu somnul si de asemenea vor suferi o degradare sociala. ...mai multelady.ro


Factori de mediu

Fast-food-urile duc la obezitatea
  • Consumul frecvent de mancaruri bogate in calorii cum ar fi mancarurile prajite, mancarea de tipul fast food sau gustarile de genul chipsurilor pot duce la obezitate.
  • Consumul de deserturi, bomboane sau bauturi carbogazoase duc la obezitate, din cauza faptului ca asemenea mancaruri sau bauturi sunt bogate in cantitatea de zahar si calorii.
  • Petrecerea timpului liber la calculator la televizor. ...mai mult

Indicele de greutate corporala

Indicele de greutate corporala poate determina gradul de obezitate la copii. Indicele de greutate corporala al unui copil sau adolescent se obtine prin impartirea greutatii la inaltime. Noile valori ale indicelui de greutate acceptate pe plan internaţional ca limita inferioara pentru obezitate sunt:
  • 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la varsta de 2 ani;
  • 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la varsta de 5 ani;
  • 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la varsta de 10 ani;
  • 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la varsta de 15 ani;

Prevenirea obezitatii la copii

Educarea parintilor este cea mai importanta. Este mai usor sa prevenim obezitatea decat sa o tratam. Parintii ar trebui invatati ce alimente sa le ofere copiilor lor si cum sa ii indemne sa faca cat mai multa miscare. ...mai mult

Sfaturi importante pentru a reduce obezitatea

Alimente interzise celor care doresc să slăbească:

  • Şuncă, carne grasă, sosuri
    * Bere, lichior, vin
    * Unt, margarină
    * Prăjituri, checuri, fursecuri, biscuiţi, gogoşi, plăcinte,produse de patiserie
    * Bomboane, ciocolata, nuci
    * Creme, budincă, brânză
    * Cartofi prăjiţi, cipsuri
    * Pizza, popcorn, snecsuri
    * Deserturi cu gelatină, pudinguri
    * Prăjeli, sosuri
    * Miere, gem, jeleuri, zahăr, sirop
    * Îngheţată, şerbet
    * Lapte integral
    * Măsline
    * Sucuri îndulcite
    * Iaurt cu arome fructate


Sfaturi utile:


  • Stabiliţi un plan de slăbire pe termen lung
    * Cumpăraţi-vă un cântar pentru a vă măsura greutatea şi un cântar de bucătărie pentru a cântări alimentele
    * Cântăriţi-vă des
    * Mâncaţi dintr-o farfurie mică
    * Nu săriţi peste mese – dacă vă înfometaţi, veţi mânca mai mult la masa următoare
    * Luaţi mese scurte si dese în timpul zilei. Nu trebuie să treacă mai mult de 3 ore între mese. Mesele dese menţin constant nivelul de energie şi evită înfometarea
    * Nu mâncaţi când ieşiţi in oraş
    * Nu va lăsaţi tentat de mâncarea interzisă
    * Nu mâncaţi in timp ce citiţi sau în timp ce vă uitaţi la televizor
    * Păstraţi mâncarea tentanta departe de vedere
    * Încercaţi sa va relaxaţi; Controlaţi-vă graba de a mânca
    * Când sunteţi supărat, beţi apa în loc să mâncaţi
    * Controlaţi cantitatea de alimente pe care o mâncaţi
    * Nu mâncaţi tot din farfurie
    * Mâncaţi puţin la cina. Nu mâncaţi înainte de culcare. Somnul consuma puţine calorii. Aceste calorii trebuie depozitate undeva. Trebuie sa treacă cel puţin 2 ore între masă şi somn.
    * Plimbaţi-vă după cină.
    * Treziţi-vă devreme dimineaţa
    * Pentru a nu fi tentat, mergeţi la cumpărături numai după ce aţi mâncat
    * Mâncaţi mereu in acelaşi loc
    * Mestecaţi complet mâncarea, nu înfulecaţi
    * Nu mâncaţi între mese decât morcovi sau ţelină (crude)
    * Beţi 7-8 căni de apă zilnic
    * Mâncaţi vegetarian pentru a slăbi
    * Folosiţi lapte sau iaurt degresat în loc de lapte sau iaurt integral
    * Gătiţi supe. Ceva legume, un piept de pui şi paste făinoase pot fi ingredientele unei supe hrănitoare si cu foarte puţine calorii
    * Consumaţi alimentele cu un conţinut ridicat de fibre. Salatele, legumele verzi, fructele vă curăţă intestinele şi au un număr redus de calorii
    * Condimentaţi mâncarea. Ardeiul iute, piperul, sosul picant ajuta la arderea grăsimilor
    * Îndepărtaţi grăsimea sau pielea de pe carne
    * Nu folosiţi unt sau sosuri pentru legume
    * Evitaţi mâncarea bogată în grăsimi saturate şi colesterol
    * Nu mâncaţi mâncare prăjită în ulei sau untură
    * Reduceţi sarea din alimentaţie
    * Controlaţi sau limitaţi cantităţile de mâncare şi băutură pe care le consumaţi. În cazul în care consumul de energie este mai mic decât cantitatea de calorii asimilata, veţi creşte în greutate
    * Menţineţi sau creşteţi masa musculara, în special prin antrenamentul cu greutăţi. Muşchiul este activ din punct de vedere metabolic şi necesită calorii. Cu cât aveţi masa musculara mai mare, cu atât aveţi nevoie de mai multe calorii pentru a o întreţine. Puteţi consuma o mai mare cantitate de alimente şi totuşi slăbi
    * O şedinţă de aerobic consumă 300-500 kilocalorii şi va grăbi arderea grăsimii.www.homeopathy.ro/obezitatea.html#sfat citeste mai mult[1]

Cum putem preveni obezitatea la bebelusi<br>

  • Obezitatea este o boala. {{#jtip:Obezitatea este o boala. Pe lânga aspectul dizgratios, ea produce multe neajunsuri în organism. Si ca orice boala, e mai bine sa o prevenim decât sa o tratam. Se pare, dupa unii specialisti, ca aceasta poate începe "înca din fasa". Astfel s-a constatat ca sugarii obezi au tendinta, cu cât sunt mai mult timp obezi, sa creasca grasi si la maturitate sa ajunga obezi.}}

<br>

  • biberonul irational {{#jtip:Conform cercetarilor, s-a observat ca daca în primele luni de viata, alaptarea cu biberonul se face irational, acest lucru deregleaza mecanismele de control ale apetitului sugarului, devenind grasi sau obezi.}}
    *alaptatul la san {{#jtip:În conditiile în care alaptatul la san a devenit din ce în ce mai rar, riscul unei alimentatii necorespunzatoare, cu biberonul, este tot mai mare. Multe mame reactioneaza prompt, sensibilizate, obosite sau tracasate de plânsul copilului, gasind mereu solutia în biberonul cu lapte. Si iata cum supraalimentatia se face pe nesimtite.}}
    *trebuie sa vedem daca îi e foame {{#jtip:Înainte de a oferi biberonul bebelusului, trebuie sa vedem daca îi e foame, daca e dornic sa manânce, iar în caz contrar, sa ne abtinem de la a-l obliga, de la a-l forta. Sunt foarte haiosi copiii rotofei, bucalati, durdulii si toata lumea iubeste sa-i ciupeasca, dar sa ne gândim ca daca ramân asa un timp mai îndelungat, e posibil sa devina obezi pe viata.}}

Într-o astfel de situatie, formula laptelui poate fi usor diluata, dar numai cu avizul medicului specialist. Acesta poate sugera, pe lânga diluarea laptelui si scaderea cantitatii de zahar sau miere din alimentatia sugarului.

  • mâncarea solida {{#jtip:Pentru a evita obezitatea bebelusilor, de mare ajutor ar fi stabilirea exacta a momentului când se va introduce în alimentatie mâncarea solida. Iarasi, numai la sfatul medicului se hotaraste acest lucru.}}
    *Nu neglijati masajele, baile, miscarea fizica si jocul {{#jtip:Si atentie! Nu neglijati masajele, baile, miscarea fizica si jocul. Sunt foarte importante înca din stadiul de bebelusi. Si mai târziu, când copiii încep sa mearga, jocul, exercitiile fizice si alimentatia corecta, fara excese, sunt esentiale pentru o dezvoltare normala, sanatoasa si armonioasa, atât fizica cât si psihica.}}
    *multe fructe si legume {{tip|Nu uitati! în alimentatia copiilor trebuie sa existe foarte multe fructe si legume. Caci obezitatea poate fi declansata nu atât de cantitatea hranei ingerate, cât de calitatea acesteia.}mai mult[2]

Obezitatea la copii

O vorba din popor spune „Ce e gras e si frumos“, insa „nu este neaparat si sanatos“, ar adauga medicii. Ca mamica, este normal sa-ti doresti sa ai un copil mancacios, care sa nu faca nazuri cand vine ora mesei.

Insa specialistii sustin ca este absolut normal ca micutul tau sa nu manance la fiecare masa la fel de bine si sa aiba anumite preferinte culinare. Nu este un motiv sa mergi repede la pediatru pentru a-i recomanda medicamente care sa-i creasca pofta de mancare.

Rolul adultului este foarte important in ceea ce priveste obezitatea copilului. Asa ca nu are nici un rost sa exagerezi cu alimentatia, pentru a avea un copil care sa „plesneasca“ de sanatate.

Greutatea copilului trebuie corelata cu inaltimea si cu varsta acestuia, asa ca daca ai suspiciuni, chiar la un copil mic, cu privire la un exces de greutate, este obligatorie consultarea unui pediatru specialist in probleme de nutritie.

Un copil din 7 este obez
In Statele Unite ale Americii, se estimeaza ca circa 15 la suta dintre copii sunt obezi, ceea ce inseamna ca un copil din sapte are o astfel de problema (U.S. Center for Disease Control and Prevention).

Numarul total al copiilor obezi s-a triplat fata de 1970 in tarile occidentale si este in crestere si in Europa de Est. Cu siguranta, exista o predispozitie genetica pentru obezitate, pentru ca numai 10% dintre copiii cu parinti normali sunt obezi, in timp ce 40% dintre copiii ce au unul dintre parinti obez au astfel de probleme, riscul urcand la 80 % atunci cand ambii parinti sufera de obezitate.

Totusi, deoarece atat factorii genetici, cat si cei de mediu joaca un rol important in instalarea obezitatii, este dificil ca aceasta sa fie atribuita unui singur factor.citeste mai mult[3]

Unelte personale