Masajul bebelusului
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Masajul bebelusului.
Cum sa pregatesti masajul pentru bebelusi
- asigura-te ca temperatura din camera este de minim 22 grade Celsius;
- pregateste din timp spatiul de masaj si accesoriile;
- taie-ti unghiile pentru a nu exista nici cea mai mica sansa de a-l zgaria;
- asigura-te ca bebelusul nu are febra; in acest caz, masajul ar favoriza raspandirea infectiei in organism;
- incalzeste intre palme, uleiul de masaj si ai grija sa nu ai nici mainile reci.
La inceput, bebelusul poate sa fie putin reticent si toleranta lui la masat sa fie mai scazuta. Incepe treptat sedintele de masaj si in fiecare zi poti lungi sedinta pana ajungi la o rutina zilnica de 30 de minute. Fiecare masaj se incepe cu mainile sau cu picioarele bebelusului si apoi se trece la burtica, piept si spate.
Beneficiile masajului pentru bebelusi:
- bebelusii care au parte de masaj in mod regulat, sunt mai calmi si mult mai sociabili;
- stimuleaza digestia;
- amelioreaza durerile provocate de colici;
- stimuleaza circulatia periferica;
- ajuta la eliminarea secretiilor traheobronsice.
Masajul si gimnastica bebelusilor sunt forme terapeutice de joaca. Studiile au demonstrat ca toti copii care au beneficiat de masaj si de gimnastica adecvata, in primele luni de viata, s-au dezvoltat mult mai bine decat ceilalti copii si detin un sistem imunitar mai puternic. Specialistii recomanda ca masajul sa se faca dupa baita de seara, cand bebelusul este gata de culcare, iar masajul va ajuta ca acesta sa aiba un somn linistit si de calitate.mai mult[1]
Tehnici de masare a bebelusului
Masarea bebelusului este benefica, deoarece nu este vorba numai de a-i oferi copilului tau senzatii de placere, ci, in primul rand, de a il ajuta sa se dezvolte fizic cat mai bine, deoarece masajul are ca principala actiune fortificarea musculaturii.
Camera in care copilul beneficiaza de masaj trebuie sa fie curata, ferita de zgomote si agitatie si sa aiba o temperatura de 22- 23 C. Pentru a-l ajuta sa se relaxeze si mai mult si pentru a crea o atmosfera cat mai intima, lasa in surdina sa cante o muzica clasica, linistitoare.
Inainte de a incepe masajul, asigura-te ca mainile tale sunt curate si ai unghiile taiate, pentru a nu-l zgaria pe bebe.
Inainte de a incepe masajul, joaca-te un pic cu copilul pentru a-l induce in atmosfera, iar pe tot parcursul sedintei pastreaza contactul vizual cu el si fii receptiva la semnele pe care ti le transmite prin limbajul corporal.
Pana la varsta de 4 luni, se recomanda sa folosesti ulei vegetal, de preferat cel de masline, iar dupa aceasta varsta poti incepe sa folosesti produsele destinate masajului bebelusilor pe care le gasesti in comert.
Lasa grijile si nervii la o parte, unge-ti mainile cu ulei, si incepe prin a-i framanta usor carnita incepand cu piciorusele si manutele si terminand cu burtica.
Masajul permite, pe langa fortifierea si dezvoltarea mus culaturii, si verificarea reflexe lor copilului. Pentru masarea mainilor, asaza copilul pe spate cu picioarele spre tine. Prinde-l cu mana stanga de mana dreapta, usor ridicata, iar cu dreapta netezeste usor, prin alunecare, partea anterioara a antebratului si a umarului, dinspre cot spre piept. Miscarile se repeta de patru-sase ori pe fiecare ma na.
Pentru masarea abdomenului, se tine copilul de pici oa re cu o mana, iar cu cea lalta se maseaza usor burta, cu miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic, ocolind zona ficatului pana la varsta de trei luni. Se repeta misca rile de 4-6 ori. Masarea pi cioarelor se face prin nete zirea partii dorsale a fiecarui membru inferior, dinspre cal cai spre zona inghinala, cu repetarea acestor miscari de 4-6 ori pentru fiecare picior in parte.
Pentru masajul coloanei vertebrale se asaza copilul pe o parte, apoi treci doua degete de-a lungul coloanei, pe partile laterale ale acesteia, de la fese spre umeri. Aceasta manevra ajuta la extensia coloanei vertebrale. Dupa varsta de doua luni, se poate masa spatele; asezand copilul pe burta si sprijinit de tine cu picioarele. cu dosul palmei se netezeste spatele, de la fund spre gat.mai mult despre[2]