Limbajul bebelusilor
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Limbajul bebelusilor
8 modalitati de stimulare a limbajului la sugari
Cu toate ca nu toata lumea constientizeaza acest lucru, capacitatea de comunicare a sugarilor incepe sa se dezvolte inca din primele zile de viata. Astfel, cu fiecare zi ce trece, micutii incearca sa se adapteze vietii extrauterine, analizand si asimiland gesturile si sunetele din mediul inconjurator. Rolul parintilor in aceasta privinta este acela de a raspunde in mod constant si mai ales pozitiv sunetelor produse de sugar. Astfel, odata ce ati invatat sa distingeti sunetele de bucurie si incantare de cele de dezinteres, plictiseala sau durere este bine sa folositi aceste informatii pentru a va incuraja sugarul sa comunice in continuare cu dumneavoastra.
Timpul de reactie al sugarilor este mult mai mic decat cel al adultilor, motiv pentru care elementul cheie in relatia de „comunicare” copil-parinte este rabdarea. Deasemenea nu trebuie sa intrati in panica daca nu reusiti sa descifrati fiecare sunet sau gangureala a sugarului dumneavoastra, intrucat acesta este un lucru firesc si se intampla tuturor parintilor. Cu toate acestea, specialistii sustin ca in cazul parintilor care asculta cu atentie sunetele produse de sugar se intampla 2 lucruri benefice. In primul rand induceti copilului dumneavoastra senzatia ca cineva il intelege si ii aproba gandurile si in al doilea rand veti invata sa descifrati cu mai multa usurinta sunetele scoase de acesta.
1. Fiti receptivi la plansul sugarilor
Unul dintre cele mai importante moduri in care copilul dumneavoastra invata sa comunice este plansul. Mai mult decat atat, experitii sustin ca plansul reprezinta o parte esentiala a comunicarii in primul an din viata sugarului.
2. Vorbiti cu sugarul dumneavoastra
La aceasta varsta copiii invata sa comunice cel mai bine prin dialogul „pe roluri”. Astfel in momentul in care acestia ganguresc este bine ca parintii sa raspunda inapoi tot printr-un gangurit. Prin aceasta interactiune simpla copiii invata arta dialogului, insusindu-si inca de pe acum structura de baza a comunicarii.
3. Vorbiti cat mai mult si mai natural cu sugarul dumneavoastra
Copiii isi insusesc abilitatile de receptare a limbajului cu mult timp inainte de a si le insusi pe cele exprimare a sentimentelor. In acest sens trebuie sa intelegeti faptul ca desi nu va poate raspunde la acelasi nivel copilul dumneavoastra intelegeti in totalitate ceea ce ii spuneti. Studiile realizate de medicii specialiti au aratat faptul ca in cazul copiilor ai caror parinti vorbesc mult cu ei, limbajul este insusit in mod natural.
4. Descrieti copilului dumneavoastra tot ceea ce face pentru a-l ajuta pe acesta sa isi insuseasca limbajul cu mai multa usurinta
Pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastra sa isi insuseasca functia limbajului intr-un mod cat mai eficient este extrem de important ca parintii sa continue sa descrie micutilor toate activitatile pe care ei insisi sau sugarii le desfasoara. Acest lucru decurge de cele mai multe ori in mod natural, parintii avand tendinta de a vorbii in mod constant cu sugarii
5. Vorbiti cu sugarul dumneavoastra si descrieti-i toate lucrurile care urmeaza sa i se intample
In afara de faptul ca parintii trebuie sa foloseasca un numar cat mai mare de cuvinte in preajma sugarului este bine ca acestia sa ii descire micutului tot ceea ce urmeaza sa i se intample. De exemplu in momentul in care ati terminat de pregatit baia sugarului este recomandat sa vorbiti cu acesta si sa ii descrieti toti pasii necesari imbaierii, chiar daca acesta nu va poate raspunde inca.
6. Vorbiti cu sugarul despre activitatile care va umplu viata de zi cu zi
De multe ori parintii au tendinta de a povesti sugarilor impresiile facute de-a lungul unei zile, sau dimpotriva sa povesteasca despre locul de munca si propria copilarie. Nu trebuie sa va simtiti rdicol! Copilul dumneavoastra invata, in realitate, foarte multe din aceste discutii.
7. Invatati cantecele pentru copii si cantati-le in mod frecvent sugarului dumneavoastra
Cantecele si povestile pentru copiii reprezinta una dintre cele mai importante pentru insusirea limbajului la sugari.
8. Cititi-i sugarului carti cu povesti
In prezent pe piata exista o gama extrem de vasta de carti cu povesti. Mai mult decat atat, studiile de specialitate au relevat faptul ca povestile citite inca din prima luna din viata sugarului se intiparesc in mintea acestuia. Astfel, de cele mai multe ori de-a lungul vietii aceste persoane manifesta o predilectie pentru o anumita povestioara, fara a putea explica de ce. mai mult[1]