Iritatia de la scutec
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Bebeshm [2 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Iritatia de la scutec
Acest gen de iritatie nu arata mereu la fel, dar daca zona in care pielea bebelusului tau intra in contact cu scutecul este rosie, atunci exista mari sanse ca si micutul tau sa aiba o iritatie provocata de scutec. De asemenea, in zona iritata vei putea observa ca piele este ceva mai calda si putin umflata.
Trebuie sa stii, insa, ca iritatia de la scutec poate fi atat restransa la cateva puncte rosii intr-o zona destul de mica cat si extinsa,
Nu trebuie sa te sperii, iritatiile provocate de scutece sunt aproape imposibil de evitat in primul an de viata al bebelusului, important este sa inveti cum se poate trata aceasta problema.
In primul rand, cum a aparut iritatia?
Aici, pot exista mai multe cauze, vinovate de aparitia iritatie putand fi atat o schimbare in alimentatia copilului, ceva ce nu i-a priit, cat si propria-i urina. iata insa, cateva cauze din cele mai des intalnite:
- UMEZEALA: chiar si cele mai absorbante scutece nu reusesc sa prinda toata umezeala, iar pielea bebelusului este foarte delicata. Iar atunci cand urina ramasa se combina chiar si in mica masura cu bacteriile scaunele pe care le elimina, se formeaza amoniacul, o substanta foarte iritanta.
De mentionat ca, desi orice copil care este lasat prea mult intr-un scutec murdar este astfel expus riscului de aparitie a iritatiei, chiar si un bebelus schimbat la timp, daca are pielea mult prea sensibila poate dezvolta o astfel de iritatie.
- SENSIBILITATEA CHIMICA: aici vorbim despre posibilitatea ca, micutul sa fi dezvoltat iritatia de la simplul contact cu scutecul, mai ales daca bebelusul este deosebit de sensibil la chimicale, cum ar fi parfumurile din scutecele de unica folosinta sau detergentii folositi pentru a spala scutecele de panza. De asemenea, vinovata pentru aparitia rosetii poate fi si o lotiune sau o pudra de talc folosita in zona si pe care piele copilului nu o tolereaza.
- ALIMENTE NOI: este destul de intalnita situatia in care bebelusii dezvolta iritatii in momentul trecerii la alimentatia solida sau atunci cand, in meniul lor este introdus un nou fel de mancare. Practic, orice nou fel de mancare schimba compozitia scaunelor. De altfel, daca inca alaptezi, copilul tau poate fi iritat chiar si de ceva ce tu ai mancat.
- INFECTII: Zona in care este pus scutecul este una calda si relativ umeda adica exact mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, in special in ridurile care exista in piele copilului. Cum se prezinta iritatiile de scutec?
Iritatiile de scutec pot aparea sub mai multe forme
- Iritatiile de scutec debuteaza, de obicei, prin inrosirea usoara a zonei de scutec
- De obicei, nu afecteaza cutele pielii
- Zone precum fesele si partea superioara a coapselor se inrosesc si devin umede
- Pielea se poate inflama, apar pete, iar zona respectiva este fierbinte la atingere
- Pot aparea portiuni de pielea uscata, cu scuame
- In cazurile mai severe, pot aparea basici si pustule.
Ar trebui sa imi duc copilul la medic din cauza unei iritatii cauzate de scutec?
De obicei nu este necesar, deoarece o asemenea iritatie, tratata corect se vindeca in 3-4 zile. insa daca iritatia pare sa fie infectata este bine sa iti suni doctorul de familie pentru a te indruma ce sa faci mai departe. Care este cea mai buna metoda de a trata o iritatia cauzata de scutec?
In primul rand trebuie sa pastrezi piele bebelusului tau curata si uscata tot timpul, schimbandu-l si spalandu-l frecvent. Asta inseamna chiar trezirea lui peste noapte pentru a-i schimba scutecul.
Pentru curatarea zonei iritate ai grija sa tamponezi zona cu o carpa curata de bumbac fara sa freci (deoarece asta ar accentua si mai mult iritatia).
Se recomanda si folosirea unui unguent care sa actioneze ca o bariera in calea umezelii si pe care ar trebui sa o aplici la fiecare schimbare de scutec.
Pentru a permite o mai buna circulatie a aerului, leaga-i scutecul in asa fel incat sa ii fie putin mai larg (fara insa a cadea de pe el).
Atunci cand temperatura si mediul o permit, lasa-ti copilul fara scutec. In aer liber, pielea se va vindeca mult mai repede.
Cum previn iritatia cauzata de scutec?
Mai jos regasesti o lista cu cele mai bune masuri de prevenire a iritatiei cauzata de scutec:
Cea mai buna aparare impotriva iritatiei cauzata de scutec este sa pastrezi uscat fundul copilului tau, astfel ca este bine sa-i schimbi scutecul cat de repede posibil dupa ce s-a murdarit.
Curata atent zona genitala a copilului la fiecare schimbare a scutecului. Nu trebuie sa freci pielea pana s-a uscat.
Daca bebelusul este predispus sa faca aceasta iritatie, aplica un unguent protector dupa fiecare schimbare a scutecului. Nu trebuie sa aplici pudra de talc, deoarece praful este daunator pentru plamanii bebelusului daca acesta il inspira.
Daca vrei sa folosesti pudra, alege un tip de pudra cu amidon de porumb. Aplica pudra prima data pe mana ta pentru a evita contactul cu plamanii copilului. Pastreaz-o la distanta de copil si spala pudra care se acumuleaza in pliurule pielii bebelusului.
Cand copilul incepe sa manance mancare solida, trebuie sa introduci fiecare aliment pe rand in hrana sa. Acest lucru te ajuta sa determini daca vreun aliment il predispune la iritatie. Daca ai observat ca vreun aliment il face sensibil, trebuie sa-l elimini pentru moment din alimentatie.
Nu strange tare scutecul pe piele, deoarece aerul nu va putea circula. Hainele largi ajuta pielea copilului sa respire.
Daca folosesti scutece din material, trebuie sa le speli cu detergenti fara parfum si fara balsam de rufe. Ambele pot cauza iritatii la nivelul pielii copilului. Spala scutecele cu apa calda si clateste-le de doua ori. Adauga otet in prima apa de clatire pentru a elimina orice substante alcaline iritante.
Continua hranirea prin alaptare cat de multi poti, deoarece aceasta creste rezistenta copilului la infectii. Astfel, nu va avea nevoie de antibiotice, care pot contribui la aparitia iritatiei.
Daca bebelusul merge la cresa, asigura-te ca ingrijitorii inteleg importanta respectarii acestor masuri de prevenire.mai mult[1]
Cum pot preveni iritatia cauzata de scutec?
Iata cateva excelente masuri de preventie:
- Curata zona organelor genitale ale bebelusului tau la fiecare de scutec. Foloseste o carpa de bumbac si tamponeaza zona, niciodata nu freca pielea.
- Schimba scutecele cat mai des cu putinta adica de fiecare data cand se murdaresc.
- Daca micutul tau este predispus la iritatii foloseste o crema de protectie.
- Renunta la pudra de talc, este toxica. Mai bine apeleaza la pudrele pe baza de amidon de porumb.
- Atunci cand copilul tau incepe sa consume si alimente solide, introdu-le treptat in dieta lui, cu aceasta ocazie putand determina si daca este alergic la anumite alimente.
- Niciodata nu strange scutecul prea tare, lasa pielea sa respire.
- Spala scutecele de panza cu detergenti speciali care nu creeaza iritatii
- In cazul in care iti lasi copilul in grija unei bone sau la un centru de zi ai grija sa explici problemele pe care le are. mai mult despre[2]
Metode de prevenire a iritatiei provocate de scutece
Una dintre cele mai cunoscute conditii medicale intalnite la bebelusi este reprezentata de iritatiile provocate de scutece. Astfel, in urma acestor iriatii pielea bebelusilor va deveni rosie, umflata, sensibila, sau chiar va prezenta cojite.
In ceea ce priveste motivul acestor iritatii, medicii specialisti sustin ca acestea se manifesta datorita perioadei de timp prelungite in care pielea bebelusului vine in contact cu un scutec murdar. Mai mult decat atat, schimabarea modului de alimentatie a acestuia conduce la modificarea compozitiei fecalelor, sau chiar la diaree, ceea ce poate cauza iritatii severe. In plus, la toate acestea contribuie insasi structura scutecului, astfel incat plasticul aplicat pentru a preveni scurgerea murdariei are capacitatea de a impiedica patrunderea aerului, si prin urmare pielea bebelusului nu mai poate respira.
Un alt tip de infectie provocat de iritatiile cauzate de scutece este candidoza, manifestata in urma inmultirii excesive a bacteriei Candida Albicans. Simptomatologia candidozei cuprinde manifestari precum iritarea isi inrosirea la nivelul zonei infectate, precum si pete mici rosii extinse in jurul zonei iritate. Ceea ce mai trebuie sa stiti este faptul ca nu numai scutecele pot cauza aparitia candidozei, ci si administrarea antibioticelor, sau laptele mamar, factori ce uneori au capacitatea de distruge flora naturala a organismului, facilitand dezvoltarea Candidei Albicans.
Modul de prevenire si tratament a iritatiilor provocate de scutece
An ceea ce priveste modul de prevenire al aparitie acestor forme de iritatii, medicii pediatrii recomanda urmatorii pasi:
- schimbati scutecele murdare ale bebelusului cat mai des cu putinta;
- ocazional, spalati funduletul bebelusului cu apa calduta, si uscati zona respectiva inainte sa puneti un alt scutec;
- tamponati cu grija zona funduletului bebelusului cu un prosop uscat pentru a-l usca (este foarte important sa nu frecati cu brutatilate si nici sa nu insistati in momentul in care uscati pielea bebelusului pentru a nu provoca dumneavoastra aparitia unei iritatii);
- in momentul aplicarii unui nou scutec este bine ca acesta sa fie cat mai larg in jurul trupului, evitand in acest fel incalzirea excesiva a pielii (un alt factor important ce duce la aparitia iritatiilor).
Mai mult decat atat, daca folositi scutece alcatuite din material textil este bine sa le clatiti bine de cateva ori dupa spalare, astfel incat sa fiti siguri ca ati indepartat orice urma de detergent. Deasemenea, medicii pediatrii sustin ca este indicat sa permiteti bebelusului dumneavoastra sa stea fara scutec, macar cateva ore pe zi, acest lucru ajutand pielea nou-nascutului sa se usuce in mod natural si sa respire.
De obicei, intervalul de vindecare al acestor iritatii provocate de scutece este de 2-3 zile , iar ca metoda de tratament sunt recomandate cremele pe baza de oxid de zinc si petrol. Daca insa iritatia persista pentru un interval de timp mai mare, sau la nivelul pielii apar umflaturi, este bine sa va adresati medicului pediatru cat mai repede cu putinta, in vederea prescrierii unui tratament antifungic, sau pe baza de antibiotice sau creme cu un continut scazut de steroizi. mai mult[3]