Exercitii pentru bebelusi
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Exercitii pentru bebelusi
Inainte de a citi acest articol iti recomandam sa citesti despre gimnastica la bebelusi
Exista o ordine de executare a exercitiilor pe care specialistii au stabilit-o ca fiind cea mai eficienta:
Exercitii pentru membrele inferioare
- Foarte importante sunt miscarile de rotatie ale labei piciorului. Se cuprinde gamba copilului, cu o mana, iar cu cealalta laba piciorului, care se va roti usor in ambele sensuri. 8-10 miscari pentru fiecare picior sunt suficiente. - Incepand cu luna a 4-a de sarcina se trece treptat la segmentele superioare. Cuprinzand cu mainile ambele gambe ale copilului, de data aceasta, se realizeaza intr-un ritm lent, felxia si extensia membrelor inferioare, exercitand si o presiune usoara a coapselor pe abdomenul bebelusului, obtinand astfel si masajul musculaturii in aceasta regiune.
- Urmeaza apoi miscarile de flexie si extensie din articulatia soldului. De asemenea, se cuprind gambele cu mainile si se flecteaza membrele inferioare din articulatia soldului, tinand in extensie pe cat posibil, genunchii copilului. In tot acest timp, membrele inferioare perfect intinse, trebuie sa ramana lipite, iar regiunea fesiera, de asemenea trebuie sa ramana lipita de planul suportului pe care se executa exercitiile (masa, patut etc.). Dupa care membrele inferioare sunt readuse in pozitie orizontala. Foarte eficient acest exercitiu, participa la intarirea musculaturii coapselor si articulatiei soldului.
Exercitii pentru membrele superioare
- Ca si la picioare, se incepe cu miscari de rotatie ale mainilor. Se cuprinde cu mana stanga antebratul copilului, iar cu dreapta se prind degetele si palma. In aceasta pozitie se executa 8-10 miscari de rotatie pentru fiecare mana, in ambele sensuri.
- Urmeaza apoi exercitiile pentru brate. Bratele bebelusului se dirijeaza lateral, urmarind planul mesei, in sus pe langa corp. Se aduc apoi in pozitie verticala fata de planul suportului, dupa care se aseaza de-a lungul corpului. Repetati miscarea de 5-6 ori, intarind prin aceasta muschii umerilor si ai toracelui.
- Un alt tip de exercitiu care solicita muschii bratelor si cei ai toracelui, presupune incrucisarea bratelor. Executia este simpla. Bratele se intind lateral, urmarind linia umerilor, dupa care se aduc in fata si se incruciseaza deasupra pieptului.
Exercitii ce-si propun tonifierea musculaturii abdominale
Se mentioneaza faptul ca acestea se aplica abia dupa luna a 5-a de sarcina.
- Copilul, care este culcat pe spate, se aduce in pozitie sezanda, tras usor de brate pentru a i se ridica intai trunchiul. Pozitia se mentine cateva secunde, apoi se aseaza din nou in cea orizontala.
Exercitii pentru tonifierea muschilor spatelui
De asemenea acestea se cultiva dupa varsta de 5 luni.
- Bebelusul culcat pe abdomen, se prinde de articulatia mainilor si partial de antebrate, apoi i se ridica trunchiul la o distanta de 20-25 de centimetri de planul mesei pe care este asezat. Se mentine astfel cateva momente, dupa care se readuce lent in pozitia anterioara.
- La fel, pentru tonifierea muschilor spatelui foarte eficient este si urmatorul exercitiu: de asemenea culcat pe abdomen, bebelusul este prins de piciore si ridicat prin extensie. Se mentine astfel, cu bazinul ridicat, cateva momente dupa care se revine la pozitia initiala.
Exercitii pentru intarirea muschilor trunchiului
Este recomandat bebelusilor care au trecut de 9 luni si au inceput deja sa umble in patru labe.
- Este un exercitiu foarte cunoscut, care adesea face parte din jocurile copiilor si anume "roaba". Prins cu mana stanga de gleznele ambelor picioare si cu cea dreapta aplicata pe torace, copilul se sprijina si eventual mai tarziu, se deplaseaza, pe ambele brate. Acestea i se intaresc si nu va mai fi nevoie sa fie sustinut de trunchi.
- Exercitiul "puntea" sau "podul" este de asemenea eficient in intarirea muschilor trunchiului si membrelor inferioare. Copilul sta culcat pe spate. Cu o mana i se sprijina picioarele, cuprinzandu-i ambele glezne si apasandu-i-le pe suprafata mesei. Cu cealalta mana, introdusa sub spate, i se va ridica trunchiul deasupra planului mesei suport, lasandu-i insa capul sprijinit pe masa. Se realizeaza o arcuire a trunchiului si are drept efect, printre altele, intarirea muschilor cefei si flexibilizarea coloanei.
Exercitii pentru stimularea copilului sa se ridice in picioare
- Din pozitia culcat pe spate, bebelusul este ridicat in pozitie sezanda, prins de glezne si cu genunchii flectati, apoi tras de articulatiile mainilor in sus. Copilul se propteste in mod reflex in talpi, isi intinde corpul si se ridica in picioare. Apoi cu mainile si picioarele stranse, bebelusul este readus in pozitie sezanda dupa care iarasi ridicat. Exercitiul se repeta astfel de cateva ori.
Nu neglijati exercitiile fizice, creati-le copiilor din timp aceasta deprindere, insuflandu-le prin educatie, nevoia de miscare, pana mai tarziu, cand va deveni reflex si necesitate. Ar trebui sa cultivam si noi pe langa ei sportul, miscarea, fiindu-le in primul rand exemplu, alungand astfel sedentarismul responsabil de atatea boli grave si traind o viata activa si cat mai sanatoasa, mereu cu un tonus ridicat care atrage dupa sine o buna functionare a organismului atat la nivel fizic cat si psihic, deci sanatate fizica si buna dispozitie.
Intr-o societate in care viata se deruleaza tot mai static si care incerca sa ne asigure totul cat mai la indemana si fara cel mai mic efort, in care, daca se poate, totul sa fie coordonat de telecomanda actionata din varful unui fotoliu, miscarea a devenit obligatorie. Tentati sa ne urnim cat mai putin, deplasandu-ne doar cu mijloace de transport motorizate, invocand criza de timp si oboseala, mutandu-ne de pe un scaun pe celalalt, de la calculatorul de la serviciu, la calculatorul de acasa, ni s-au atrofiat muschii, ni s-au lenevit inimile, ne imbatranesc inainte de vreme oasele.
Nu faceti aceeasi greseala cu copiii vostri, nu-i transformati prematur in batrani obositi, ci insuflati-le viata, vitalitatea, energia, bucuria de a trai prin miscare.mai mult despre[1]
Exercitii pentru dezvoltarea musculaturii la bebelusi
Afla cum il poti ajuta pe cel mic sa isi dezvolte musculatura prin exercitiile simple descrise mai jos:
Poate crezi ca bebelusul tau nu are nevoie de miscare, dar el de fapt are. Chiar si bebelusii foarte mici pot beneficia de pe urma unor exercitii simple.
Activitatea fizica ii va folosi copilului pentru intarirea muschilor de care va avea nevoie pentru mersul de-a busilea si mai tarziu pentru umblat.
In plus, exercitiile iti pot fi de folos si atunci cand nu reusesti sa adormi copilul. Ca si adultii, bebelusii obosesc si dorm mai bine cand sunt extenuati fizic.Iata cateva exercitii de inceput:
Nou nascuti – 3 luni
La aceasta varsta bebelusul nu poate face prea multe de unul singur, dar invata constant. Aceasta este perioada cand invata sa-si controleze capul si musculatura gatului, precum si extremitatile.
Genoflexiuni
Apuca piciorusele bebelusului si impinge-i usor genunchii spre abdomen. Apoi intinde-le si impinge-le din nou. Dupa cateva miscari, vei observa ca bebelusul impinge si el picioarele spre tine. Este in regula, dar nu-l forta sa-si indoaie piciorusele.
Tine capul sus
Aseaza bebelusul in pozitie verticala, cu capul pe umarul tau. In aceasta pozitie (folosita in general pentru ragait), bebelusul poate exersa ridicarea capului, chiar si pentru o secunda - doua. Asigura-te ca spatele ii este bine sustinut ca sa nu cada.
Pe burtica
Un exercitiu potrivit pentru bebelusii de orice varsta. Aseaza copilul cu fata in jos pe o suprafata ferma, o saltea de cauciuc spre exemplu.
In primele doua luni, bebelusul nu va putea face prea mult, dar pe masura ce creste va incerca sa-si miste capul dintr-o parte in alta si sa-l ridice. Pana la urma, se va ridica pe brate pentru a se uita in jur.
3-6 luni
Acum bebelusul tau este pregatit de joaca. Functiile sale motorii se dezvolta cu rapiditate in aceasta perioada si vei observa ca va putea apuca obiectele cu mai multa usurinta. In aceasta faza va incerca sa-si coordoneze miscarile mainilor si va da si din picioare.
Distractie in leagan
Exista modele de scaune-leagan cu senzor de lovire. Atunci cand bebelusul loveste, bara se aprinde si incepe sa cante. La aceasta varsta copilul incepe sa inteleaga relatia dintre cauza si efect si va incepe sa loveasca din picioruse in nestire pentru a porni muzica.
Ridicarea cu ajutorul degetelor mamei
Aseaza bebelusul pe spate, in pat, si ofera-i degetele aratatoare. Cand se prinde bine de ele, ridica mainile usor. La inceput, bebelusul iti va da drumul repede, dar cu cat va jucati mai mult, cu atat se va tine mai mult timp.
Ridica si coboara mainile ca sa nu cada din pozitie verticala si sa se loveasca.
Abdomene
Bebelusul nu va fi pregatit sa stea in fund pana la sfarsitul acestei faze, dar asta nu inseamna ca nu va puteti distra cu niste exercitii pentru muschii necesari.
Aseaza bebelusul in fund pe pat si da-i drumul, tinandu-ti mainile la cativa centimetri departare de el. Cand se intinde intr-o parte, ridica-l usor la loc. Astfel copilul isi intareste muschii importanti ai trunchiului si invata sa-si mentina echilibrul.mai mult[2]