Blog:Pozitia si controlul capului nou-nascutului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Blog:Pozitia si controlul capului nou-nascutului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Nou-nascutii nu au capacitatea de a-si controla muschii gatului. In primele luni de viata vor capata aceasta abilitate extrem de importanta care va reprezenta baza urmatoarelor miscari pe care le vor invata: statul in sezut, mersul in picioare.

Fiecare bebelus se dezvolta in ritmul sau dar majoritatea vor putea sa-si controleze muschii gatului abia la sase luni.
La nou-nascuti, muschii gatului sunt foarte slabi, deci va trebui sa sustii capul si gatului bebelusului tau, cel putin in prima luna de viata. Probabil ca acesta e felul in care natura apropia mama si bebele. Cand ii sustii capsorul, profita si uita-te in ochii sai minunati.

Pana la sfarsitul primei sale luni de viata bebele ar trebui sa poate ridica capsorul macar pentru scurt timp si sa-l poata intoarce dintr-o parte in alta atunci cand sta pe burtica. La 6-8 saptamani, bebelusii mai puternici isi pot ridica capsorul si atunci cand sunt intinsi pe spate. Daca il tii pe umarul tau, isi va putea ridica capul pentru scurt timp, cu miscari nesigure. De asemenea, ar trebui sa-si tina capul drept si atunci cand sta intr-un scaunel de masina sau intr-un carucior.

La trei patru luni, bebelusul este deja mult mai puternic si va putea sa-si controleze mai bine capul si gatul. Cand sta intins pe burtica poate sa-si ridice capul al 45 de grade si sa-l tina asa pentru mult timp. Pentru a-l ajuta sa-si exerseze muschii gatului, intinde-l pe spate si trage-l usor de manute in pozitie sezanda. Apoi lasa-l usor pe spate si repeta. La aceasta varsta ar trebui sa-si poata tine capul in aceeasi linie cu trunchiul, atunci cand il tragi de manute.

La sase luni, bebele va putea sa-si tina capul drept atata timp cat isi doreste si sa-l aplece catre in fata atunci cand il tragi de manute, ca mai sus.

Odata ce poate sa-si sustina si sa-si controleze capul fara proleme, bebelusul tau poate sa treaca mai departe, incercand sa stea in fundulet, sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa mearga. Acum ca isi poate controla gatul, este gata pentru mancare solida si pentru premergator sau scaunel.

Exercitiul de mai sus nu este absolut necesar pentru dezvoltara musculaturii gatului. Este mai degraba o modalitate de a va juca impreuna. Nu trebuie sa faci mare lucru pentru a incuraja dezvoltarea muschilor gatului, dar trebuie sa fii foarte atenta, mai ales in primele luni, si sa-i sustii capul. De cate ori il ridici din patut, tine-i capsorul si gatul cu mana. Din cand in cand, aseaza-l pe burtica. Se va stradui sa-si ridice capsorul ca sa te urmareasca cu privirea si astfel isi va intari muschii.

De la trei luni poti incerca sa-l asezi cu capsorul mai sus, atata timp cat i-l sprijini cu perne. De asemenea, poti sa-l tii in poala si sa-i sprijini capul de abdomenul tau. Aseaza-l astfel in diferite locuri ale casei ca sa poata vedea mai multe lucruri. Asigura-te doar ca este intr-un loc sigur, nu prea aproape de marginea canapelei sau patului.

Daca bebeluslul tau nu se dezvolta atat de repede pe cat te-ai astepta, nu te ingrijora. Fiecare are propriul sau ritm. Unii se dezvolta mai repede, altii mai incet. In special prematurii pot sa atinga mai greu anumite momente importante. Pentru a te asigura ca este sanatos, mentioneaza aspectul care te ingrijoreaza la urmatorul control.

(no items)
←← newest • ← newer 20
older 20 → • oldest →→
5 | 10 | 20 | 50

Unelte personale