Evolutia bebelusilor - Blog:Bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Evolutia bebelusilor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


In primii ani de viata bebelusul creste, dar se si dezvolta. Isi modifica obiceiurile si invata multe lucruri. Este o perioada de evolutie rapida. Insa fiecare bebelus are propriul sau ritm! ...mai multe informatii


De la ce varsta sta bebe in fundulet?

Bebelusul este un omulet în miniatura care se dezvolta treptat. Iata care sunt etapele de dezvoltare înainte ca bebe sa stea în fundulet.
Momentul în care copilul tau învata sa stea singur, îi ofera acestuia o noua perspectiva asupra lumii.


Este o chestiune de timp din momentul în care spatele si muschii sai sunt îndeajuns de puternici pentru a putea sta în picioare si pâna când va putea sa se miste târându-se, stând sau chiar umblând.


De la ce varsta se dezvolta muschii copilului: 


Cei mai multi copii învata sa stea singuri aproximativ în acelasi moment în care reusesc sa se rostogoleasca sau sa-si tina capul sus.


Muschii necesari pentru acest lucru se dezvolta progresiv din momentul nasterii, iar între patru si sapte luni ajung sa fie îndeajuns de puternici. 90% dintre copii sunt capabili sa stea fara suport în momentul în care au noua luni de viata.

Cum se dezvolta bebelusii


Chiar daca cu ajutorul unui punct de sprijin copilul tau poate sta aproape în orice pozitie înca din prima sa zi de viata, el nu va fi capabil sa stea fara suport pâna când nu are control asupra capusorului sau.


Începând cu aproximativ patru luni, gâtul si muschii copilului tau se dezvolta rapid oferindu-i capacitatea de a-si tine capul ridicat în momentul în care sta pe burta.

Dupa aceea îsi va da seama cum sa se sprijine pe mâini si sa-si tina pieptul ridicat. La cinci luni bebelusul s-ar putea sa fie capabil sa stea fara ajutor, dar înconjoara-l cu perne si fii aproape de el pentru a-l îngriji împotriva unei caderi dureroase.

În scurt timp îsi va da seama cum sa-si asigure echilibrul, întinzându-si una sau ambele mâini, iar pe la sapte luni probabil va fi în stare sa stea fara sa fie sprijinit, lucru care-i va elibera mâinile si pe care le va folosi în dorinta de a-si satisface nevoia de cunoastere, învatând totodata cum sa se întoarca pentru a ajunge într-o pozitie dorita de el.

La vârsta de opt luni bebe cel mai probabil va fi capabil sa stea fara sa fie sprijinit.


Dezvoltarea bebelusului pe etape


Odata ce îsi da seama ca poate sa se întinda înainte dintr-o anumita pozitie si ca îsi poate balansa mâinile si genunchii, copilul tau va fi aproape pregatit pentru a se târî, capacitate pe care cei mai multi copii si-o dezvolta în jurul vârstei de un an.


Cel mai probabil va sti sa se miste înainte si înapoi pe la 6-7 luni. Odata ce va învata acest lucru va deveni foarte mobil si extrem de curios, moment în care, cel mai probabil, vei avea nevoie de toate „talentele” tale parintesti pentru a-i asigura protectie.

Majoritatea pediatrilor recomanda asteptarea momentului în care copilul tau este capabil sa stea singur sau cu un minim de suport, pentru a începe alimentatia cu mâncare solida.


Rolul parintilor in dezvoltarea copiilor


Îti poti ajuta copilul sa fie pregatit pentru acest pas încurajându-l sa îsi concentreze îndrepte privirea înspre podea, moment în care poti sa-i atragi atentia astfel încât sa fie nevoit sa se uite în sus.


Ridicarea capului si a pieptului pentru a-ti vedea fata sau anumite jucarii cu care va jucati, ajuta la întarirea muschilor gâtului si la dezvoltarea controlului capului, lucruri necesare pentru ca, mai apoi, el sa stea în picioare.

Folosirea unei jucarii stralucitoare sau a uneia care face zgomot este un bun mod pentru a te asigura de faptul ca privirea si auzul sau se dezvolta normal.

Odata ce copilul tau este capabil sa-si pastreze echilibrul destul de bine, poti pune în jurul sau jucarii sau alte obiecte care sa-i stârneasca curiozitatea, însa sa nu le poata atinge.

Acest lucru îi va atrage atentia si îl va ajuta sa învete sa se echilibreze cu ajutorul mâinilor.

Ca întotdeauna, dar mai ales în momentul în care învata sa stea singur, asigura-te de faptul ca esti aproape de el, în cazul în care se dezechilibra sau doreste sa-ti arate noile sale aptitudini.


Cum stii ca bebe se dezvolta normal  


În cazul în care copilul tau nu este capabil sa-si tina capul ferm pâna în momentul în care a atins sase luni de viata si nici nu a învatat sa îsi foloseasca mâinile pentru a se sprijini, este recomandat sa discuti despre acest lucru cu un doctor.


Copiii îsi dezvolta abilitatile în moduri diferite, unii mai repede decât altii, însa controlul capului reprezinta un aspect esential pentru ca acesta sa poata sta fara sprijin, iar capacitatea de a-si mentine echilibrul reprezinta cheia spre a se târî, a sta sau a învata sa umble.

În cazul în care copilul tau s-a nascut prematur, sa tii cont de faptul ca exista posibilitatea sa-si dezvolte mai greu aceste capacitati decât semenii lui.sursa:http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/varsta-la-care-bebe-sta-in-fundulet/7609



Termoreglarea in sala de nasteri si in sectia de neonatologie

Termoreglarea este un mecanism fiziologic prin care temperatura fiintelor cu sânge cald este mentinuta constanta, indiferent de variatiile temperaturii mediului ambiant.


Reglarea temperaturii este o functie cu o importanta deosebita pentru organismele homeoterme deoarece temperatura corpului asigura atât armonia, viteza si echilibrul reactiilor chimice din metabolism, cât si starea generala optima a acestuia.

Copilul si adultul îsi pot controla usor temperatura corpului, în functie de conditiile pe care le ofera ambientul termic. Spre deosebire de acestia nou-nascutul, în special cel imatur sau bolnav, nu reuseste sa se adapteze la modificarile termice si va prezenta hipo sau hipertermie în mod frecvent.

Dupa nastere, temperatura corpului scade rapid, în principal secundar evaporarii de la nivelul tegumentelor ude de lichidul amniotic. Tesutul subcutanat sarac al copilului, raportul crescut între arie si masa corporala a adultului, împreuna cu aerul si peretii reci ai salii de nastere, cresc pierderile de caldura ale nou- nascutului cu 2-3°C. Trecerea de la o racire moderata la una severa poate determina o acidoza metabolica, un nivel de oxigen arterial scazut si hipoglicemia nou-nascutului, în timp ce o racire moderata a copilului poate fi benefica în adaptarea sa la viata extrauterina. Racirea receptorilor tegumentari poate juca un rol semnificativ în initierea respiratiei si stimularea functiei tiroidiene. Vasoconstrictia si rezistenta periferica, în caz de racire medie, altereaza rezistenta vasculara sistemica, reducând suntul dreapta-stânga de la nivelul ductului arterial. În situatia unei raciri severe poate rezulta o hipoxemie severa si chiar decesul.

În sala de nastere, temperatura trebuie sa fie de peste 25°C deoarece, la nastere, temperatura corpului nou-nascutului este cu 1°C mai mare decât a mamei. Astfel, nou-nascutul la termen se va prelua în scutece calde, se va sterge si se va plasa în contact piele la piele cu mama sa. În cazul în care copilul s-a nascut prematur, se va prelua dupa nastere sub un radiant termic. Prematurii foarte mici nu se vor spala. În caz de resuscitare, aceasta se va face obligatoriu sub un radiant termic sau încalzit suplimentar cu o sursa de caldura de 400 W , la o distanta de 60 cm de noul-nascut.

Transportul în sectie se face în incubator încalzit cu baterii proprii si sursa de oxigen independenta.

Ajuns în sectia de neonatologie, nou-nascutul la termen va sta într-o temperatura reglata la peste 24°C, unde umiditatea relativa trebuie sa fie de 40-60%. Baia se va efectua când nou-nascutul este stabil termic si echilibrat hemodinamic si cardio-respirator. La nou-nascutul sanatos i se va face baia imediat, iar la cel bolnav se va astepta pâna când este echilibrat. Pruncul se va îmbraca si se va înveli în patura de lâna sau bumbac, iar capul i se va acoperi.

Nou-nascutul prematur, care cântareste 2.500 – 2.000 grame, va sta la o temperatura mai mare de 25°C. El va fi îmbracat, învelit cu paturica de bumbac sau lana, caciula dubla pe cap, îngrijit în pat încalzit sau incubator. Prematurii sub 2.000 grame se vor îngriji la o temperatura a aerului din camera mai mare de 25°C, într-un incubator cu peretii simpli.


Dorothyna (talk) • 6 aprilie 2010 15:43 • no comments
Unelte personale