Eczemele, un pericol pentru pielea bebelusilor
De la Portal semantic Pagini Favorite
Eczema este o afectiune a pielii, pe care multi doctori o mai numesc si dermatita, si se manifesta prin leziuni polimorfe succesive de tip eritem, papula, vezicula, scuama, asociate cu simptomatologie de tip prurit. ...mai multe detalii
Cuprins |
Ce sunt eczemele?
Eczema este o afectiune a pielii. Multi doctori o mai numesc si dermatita. Sunt cunoscute mai multe tipuri de eczema, in functie de cauza aparitiei. Toate insa, au acelasi lucru in comun: au ca rezultat o piele uscata, asociata de mancarime si crapare, care sangereaza in urma scarpinarii. Zonele cel mai des afectate sunt mainile, fata, coatele si genunchii. Se poate intalni si o eczema ereditara.
Eczema poate surveni, de asemenea, in urma unei iritatii a pielii cauzata de substante chimice, precum detergentii sau balsamul de rufe. Aceasta este numita eczema de contact. Ea apare ca o reactie impotriva unei anumite substante, cum se poate intampla cu nichelul din bijuterii. Totusi, reactia alergica se poate raspandi si in alte zone neafectate.
Eczemele pot produce un mare distres copiilor mici si bebelusilor pentru ca acestia nu rezista tentatiei de a se scarpina, ceea ce poate duce la infectii.
Care este tratamentul?
Tratamentul eczemei depinde de gravitatea conditiei. Daca bebelusul are o forma usoara de eczema de contact, va fi necesar sa folosesti o crema usoara bazata pe steroizi.
Eczema ereditara este tratata in doua feluri. Este stiut ca uscaciunea pielii este un factor agravant, asa ca este importanta folosirea frecventa a unei creme hidratante. Pe piata exista o mare varietate de asemenea creme, asa ca nu trebuie decat sa verifici care este cea mai potrivita pentru copilul tau.
In al doilea rand, unii doctori recomanda folosirea periodica a unei creme bazate pe steroizi. Este importanta folosirea cumpatata a acestor produse, excesul putand cauza aparitia unor efecte secundare, in special la copiii foarte mici.
Eczema poate fi insotita, de asemenea, de infectii ale pielii (deseori cauzate de scarpinatul excesiv ce produce rani), in acest caz fiind recomandata folosirea antibioticelor sub forma de crema. Antihistaminicele orale sunt folosite in unele cazuri pentru a calma mancarimea. Acestea cauzeaza, de obicei, somnolenta, motiv pentru care este recomandata administrarea lor inainte de culcare. Este necesara consultarea medicului inaintea administrarii acestor medicamente.
Ce masuri se pot lua?
Exista anumite trucuri pe care le poti incerca:
• Se presupune ca anumite alimente agraveaza eczema, de aceea monitorizeaza cu atentie alimentatia copilului tau si nu ii modifica drastic dieta fara sfatul medicului.
• Medicii sfatuiesc inlaturarea unui eventual animal de companie sau mentinerea acestuia la distanta de copil.
• Praful poate declansa aparitia unor eczeme. Este recomandata folosirea unei carpe umezite atunci cand se sterge praful, pentru a impiedica ridicarea lui in incapere, iar in cazurile mai severe este indicata eliminarea carpetelor si a covoarelor. Este recomandata, de asemenea, spalarea frecventa si la temperaturi ridicate a asternuturilor.
• Alaptarea la san pentru o perioada mai lunga de 4 luni ajuta la protejarea impotriva eczemelor si a altor boli alergice.
• Hainele de bumbac pot ajuta, pe cand lana sau materialele sintetice agraveaza situatia.
• Supraincalzirea este un factor negativ in evolutia afectiunii asa ca foloste asternuturi si haine usoare si aerisite pentru a putea controla mai usor temperatura copilului.
• Ai grija sa ii tai regulat unghiile micutului pentru a preveni iritarea pielii in urma scarpinatului. Noaptea ii poti pune manusi din bumbac.
Steroizii ii pot dauna copilului?
Multi parinti afla despre efectele adverse ale steroizilor si sunt reticenti in a le folosi asupra copiilor, mai ales de varste mici.
Steroizii sunt benefici daca sunt administrati corespunzator. Principalul lor efect secundar este ingrosarea pielii, dar s-a demonstrat ca acest lucru nu este permanent. Foloseste crema numai pe portiunea unde este prezenta eczema si ai grija sa mentii pielea copilului puternic hidratata cu creme emoliente. Este totusi recomandata consultarea medicului inainte de folosirea steroizilor pentru tratamentul eczemei.
Ce poti face daca iritatia nu trece?
Du-ti bebelusul la pediatru sau dermatolog. Daca starea lui nu se amelioreaza, doctorul iti va prescrie un unguent local. Acesta ajuta de cele mai multe ori la vindecarea rapida a eczemelor. Un tratament cu steroizi este, de asemena, eficient.
Bebelusul va fi mereu supus riscului de a dezvolta aceasta afectiune ?
Este posibil. Pana la pubertate majoritatea bebelusilor vor scapa de aceasta neplacere, dar nu este sigur. Vestea buna este ca situatia se imbunatateste odata cu varsta. Poti urma sfaturile de mai sus si controla inca de la inceput eruptia, dar daca situatia se agraveaza trebuie sa consulti medicul.
http://www.suntmamica.ro/Cauzele-eczemelor.html
- — Dorothyna (talk) • 10 mai 2010 15:06 • no comments