Alaptarea - o arta a dragostei si rabdarii - Blog:Bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alaptarea - o arta a dragostei si rabdarii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare

This wikilog article is a draft, it was not published yet.


Alaptarea

Cum sa iti incepi alaptarea

Ei bine cel mai bun moment pentru a-ti incepe alaptarea este chiar la prima intalnire cu micutul tau. Ce-i drept la inceput corpul tau nu va produce lapte ci cantitati mici dintr-o substanta speciala denumita colostrum ce contine anticorpii necesari pentru a-l feri pe copil de orice infectie. De fapt in acest moment stomacelul lui este foarte mic iar cantitate de colostrum este suficienta pentru a-i oferi o nutritie adecvata. Mai tarziu, pe masura ce el va creste, si cantitatea de lapte pe care i-o vei putea oferi va fi din ce in ce mai mare.

Pentru inceput ia-ti copilul in brate si tine-l lipit de corpul tau fata in fata cu capul in zona sanului tau.Mai departe adu-i gura in dreptul sfarcului tau iar atunci cand va deschide gurita ofera-i posibilitatea sa suga.

Nu trebuie sa te panichezi daca micutul tau nu va reusi din prima sa suga cum trebuie. Sustine-l si ajuta-l sa invete deoarece alaptatul cere multa rabdare dar si mult exercitiu. De asemenea, nu ezita sa ceri ajutorul unei asistente sau a unui medic daca vezi ca nu te descurci.
Pe de alta parte, daca ai nascut prematur situatia este putin diferita insa nu trebuie sa renunti la ideea de a alapta chiar daca micutul tau nu poate inca sa suga la san. Practic, acum trebuie apelezi la o pompa speciala de san pentru a-ti extrage laptele, lapte ce mai departe ii va fi dat copilului de cele mai multe ori cu ajutorul unui biberon.

De cate ori trebuie sa alaptezi

Raspunsul este: frecvent. Cu cat alaptezi mai mult cu atat mai mult lapte vei produce iar intr-un final tinta este de 12 alaptari la fiecare 24 de ore.
Conform unor studii efectuate de Societatea Americana de Pediatrie, cea mai buna solutie nu este cea a alaptarilor la ore fixe ci cea a hranirii in functie de necesitatile copilului sau mai precis alaptarea atunci cand micutul da primele semne ca i-ar fi foame. Printre aceste semne se numara si o stare de activitate intensificata precum si o mimica a gurii specifica suptului. Pe de alta parte plansul este un semn tarziu de foame si este indicat ca alaptarea sa fie facuta inainte ca micutul sa inceapa sa planga.

In primele zile de la nastere este posibil ca copilul sa adoarma in mijlocul alaptarii, moment in care va trebui sa il trezesti usor, insa cel mai bine pentru a evita ca micutul sa adoarma in timpul alaptarii este sa nu il legeni prea mult si eventual sa ii dai jos si un strat de hainute. In plus, este foarte bine sa il hranesti in aceasta perioada de inceput macar odata la patru - cinci ore chiar daca trebuie sa il trezesti din somn.

In alta ordine de idei, pentru ca alaptatul poate dura si pana la 40 de minute este bine sa iti alegi un loc comod in care sa stai pe perioada alaptarii. Daca alegi sa stai asezata, o perna special conceputa pentru alaptat poate fi o idee foarte buna. Insa indiferent daca stai in picioare sau jos este foarte important sa iti alegi o pozitie ideala pentru tine astfel incat dupa alaptare sa nu iti simti bratele si picioarele amortite.

Si acum sa vorbim putin despre dieta. Aceasta este foarte importanta pe perioada alaptarii deoarece ceea ce mananci tu reprezinta sursa de alimentatie si pentru copilul tau iar calitatea laptelui depinde in mod direct de alimentatia ta. In acest sens se recomanda sa optezi pentru o dieta corecta si echilibrata. De asemenea este foarte important sa te mentii bine hidratata motiv pentru care se recomanda ca proaspetele mamici ce alapteaza sa consume cat mai multe lichide.

Multe mamici resimt senzatia de foame mult mai puternic pe perioada alaptarii ceea ce este de altfel normal avand in vedere ca organismul mamei lucreaza nonstop pentru a produce laptele matern. In aceste conditii micile gustari dintre mese devin o necesitate (asa cum au fost si pe mare parte din perioada sarcinii) ajutand la pastrarea unui nivel energetic ridicat si eliminand acea neplacuta senzatie de foame.

Tot in ceea ce priveste nutritia este indicat sa nu exagerezi cu consumul de cofeina deoarece aceasta substanta poate intra foarte usor in sange si mai apoi in laptele matern, transmitandu-se inevitabil si la copil. In aceste conditii, experitii nutritionisti recomanda consumul a nu mai mult de 300 de mg de cafea pe zi (adica aproximativ cantitatea de cafea dintr-o ceasca mica).

Evident ca pe perioada alaptarii si alcoolul iese complet din discutie deoarece aceeasi cantitate de alcool pe care o bei tu va ajunge si in laptele matern si desi un pahar de vin nu pare mult pentru tine, copilul tau este inca foarte mic iar ficatul lui nu este inca suficient dezvoltat, ceea ce inseamna ca el nu va putea procesa alcool-ul la fel de bine cum o face ficatul tau. Studiile au demonstrat ca in cazul copiilor alaptati de mame ce au consumat cantitati mici de alcool, consumul de lapte matern a scazut cu 23% si desi micutii au adormit mult mai repede, durata somnului lor a fost mult mai mica.

Pe de alta parte, un studiu publicat in The New England Journal of Medicine in 1989 s-a constatat ca din totalul cazurilor studiat, dezvoltarea motorie generala era deficitara la copii ce fusesera alaptati de mame consumatoare de alcool.
Este bine sa stii si faptul ca alcool-ul nu este depozitat in sani si, in aceste conditii, pomparea si aruncarea laptelui dupa ce ai baut alcool nu are nici o relevanta si nici nu este de ajutor

Totusi daca vrei neaparat sa bei ceva ce contine alcool, fa-o in doze cat mai mici si cu cel putin 2-3 ore inainte de alaptare pentru a permite alcool-ului sa fie cat mai mult eliminat din sange. De asemenea pentru a preveni deshidratarea consuma suficient de multa apa.

Cei mai mult experti sunt de acord cu faptul ca micutii alaptati nu au in general probleme daca mamele consuma mancaruri condimentate. De fapt se presupune ca bebelusii chiar apreciaza o variatie de gust. Totusi daca micutul tau are stari de agitatie sau este mai balonat de fiecare data cand consumi un anumit produs alimentar, incearca sa excluzi acel aliment pentru o perioada de timp din alimentatia ta.

Probleme de care te poti lovi

Destul de multe femei se obisnuiesc destul de repede cu alaptatul la san si nu au nici un fel de probleme in acest sens. Sunt insa si exceptii, tinere mamici carora le este foarte dificil sa invete cum se procedeaza cu alaptatul. Totusi daca te afli in aceasta ultima categorie este foarte important sa constientizezi ca nu esti singura.

Este normal sa te simti depasita de situatie, este ceva cu totul nou iar necesitatile pe care le are un copil mai ales imediat dupa nastere pot fi epuizante. Pe de alta parte este foarte posibil sa ai foarte multe intrebari la care sa nu poti gasi un raspuns imediat: copilul meu primeste suficient lapte? De ce ma dor sanii? Cat de mult trebuie sa suga micutul? Trebuie sa o trezesc daca adoarme in timpul alaptatului? Si tot asa...

Ei bine, femeile isi alapteaza copii de secole insa alaptatul nu este un obicei ce se deprinde intotdeauna usor. De fapt sunt multe femeile care au de-a face cu dificultati in acest sens. iata si cateva dintre cele mai des intalnite probleme in primele sase saptamani de la nastere:
- Sanii devin excesiv de plini si cauzeaza discomfort
- Dureri in zona areolelor sanilor
- Mastita, un tip de infectie ce se manifesta la nivelul sanilor.

Nu trebuie insa sa suferi in tacere si orice problema pe care o ai cu alaptatul trebuie discutata cu asistenta medicala sau cu medicul care te are in supraveghere.

Grup de suport pentru alaptare

Daca alaptezi si ai dificultati, daca alaptezi si dileme, te asteptam sa cautam solutii si raspunsuri impreuna la Grupul de suport pentru alaptare Galati. Daca ai o experienta pozitiva in alaptare, vino sa imparti cu noi bucuria ta si sa ne impartasesti experienta ta. Ne dorim sa fim alături de tine, sa te sustinem, oricare ar fi provocarea ta, ne dorim sa fim un grup de spirijin pentru toate femeile ce alapteaza. Un grup de suport pentru alaptare este format din specialisti, mame cu experiente bune in alaptare.

Ce este un grup de suport pentru alaptare?

Un grup format din specialisti, mame cu experiente bune in alaptare.

In Romania ghidarea mamelor in acest drum al alaptarii era facuta de medicii si asistentii pediatri,neonatologi si medicii si asistentele de familie. Daca a existat pana acum vreo echipa care sa coordoneze mamele ,axata numai pe alaptare? Nu !

S-a constatat, in timp, ca mamele se informeaza de oriunde (internet, carti, specialisti). Primesc sfaturi diferite, unele sunt chiar controversate. Aceste multe sfaturi creeaza stare de nesiguranta mamei, contribuie la scaderea increderii in capacitatea ei de a alapta, ba chiar am intalnit cazuri cand mamelor le era greu sa alapteze fiindca regulile impuse de specialisti erau greu de respectat si atunci se orientau catre alimentatia la biberon.

Agrup de suport pentru alaptareceste grupuri creeaza mediul prielinic discutiilor libere, impartasirii propriei experiente. Faptul ca o mama poate discuta cu o alta care a trecut prin stari asemanatoare, fie le-a depasit sau nu, este de un real ajutor ! Contribuie la scaderea sentimentului de vina, daca a existat, creste increderea in sine, inteleg lucrurile care s-au intamplat, informatia fiind tradusa de educatorul prenatal, consilierul in alaptare, medicul sau asistenta pediatra (neonatolog).

A alapta nu este numai un act prin care tu iti alimentezi copilul!

A alapta inseamna a oferi hrana, afectiune, contactul cu mama-baza dezvoltarii sale afective!

De aceea pentru a alapta pruncul tau nu trebuie sa ai ideea ca exista lapte sau nu, ca laptele este gras sau slab ,ci trebuie sa gandesti ca mamele care au purtat un copil in pantece au ,,fabricuta de lapte, ca ea functioneaza bine fiindca organismul nostru a stiut ce are de facut, iar 9 luni a pus caramida de caramida, ajutandu-ne sa avem ,,aparatura necesara, functionala pentru a ne alimenta pruncul. Insa ca orice aparatura noua, orice mecanism performant ii trebuie un mediu optim sa poata avea randament, o buna coordonare, o buna echipa .

Pot aparea blocaje ?

O....da!

  • Cand nu am citit cu atentie cartea tehnica!
  • Cand consider ca o persoana care a muncit acum 20 de ani in fabrica aceasta se poate adapta cu usurinta noului aparat care este total personalizat!
  • Cand sunt tematoare ,iar cei din jurul meu nu ma sustin, cand imi creaza stari de nesiguranta si nu ma lasa sa imi folosesc cunostintele si instinctul meu sa folosesc aceasta fabricuta cum simt eu... Este proiectul meu si simt ca ma reprezinta!

Ca o concluzie:

  • mediul, informatiile si factorii psihologici contribuie la o buna alaptare .
  • Ce ofera un grup?
  • Axarea pe informatie si consiliere !
  • In Galati te invitam sa participi saptamana de saptamana la intalnirile Grupului de sprijin pentru alaptare, vino si impartaseste experienta ta in alaptare, fie ca ai alaptat sau nu... esti reprezentativa si noi putem invata de la tine!

Mastita

Multe femei, in special proaspetele mamici, devin nelinistite atunci cand observa o umflatura in zona tesutului mamar, se panicheaza si se gandesc la ceea ce poate fi mai rau. Cel mai des intalnita este mastita, o infectie a tesutului mamar care se manifesta prin durere, umflarea si inrosirea sanului si apare mai ales la femeile care alapteaza. Motivul aparitiei mastitei sunt germenii care trec din gura, gatul si nasul copilului in

canalele lactofore prin fisuri ce apar la nivelul sfarcurilor.

In cele mai multe cazuri mastita apare la un singur san, in primele sase saptamani dupa nastere, inainte ca obiceiurile alimentare sa intre pe un fagas normal, semnele putand fi starile de oboseala accentuata si epuizare fizica. Debutul mastitei se manifesta prin febra si oboseala, urmate la o zi sau doua de modificari locale: sanul este marit, rosu, intarit, dureros (durerea poate fi permanenta sau doar in timpul alaptarii) si cald, cu zone neregulate ce se simt la palpare, iar mamelonul este tumefiat si prezinta deseori o secretie. La palpare, in zona axilara se pot simti ganglionii mariti si durerosi.

Una din cauzele care duc la aparitia mastitei este prezenta unei infectii bacteriene, asta daca sanul sau mamelonul este iritat ori crapat. Astfel, bacteriile patrund printr-o crapatura a pielii sau a mamelonului ori prin deschiderea unui canal galactofor.

Recomandare! O buna igiena, spalarea regulata a sanilor, pot preveni dezvoltarea bacteriilor in piele si vor reduce riscurile de infectie.

Cand poate apare mastita

Iata cateva exemple de care e bine sa tii seama:
- rezistenta scazuta la boli;
- golirea incompleta sau intarziata a sanilor, fapt ce favorizeaza angorjarea;
- blocarea canalelor galactofore;
- mameloane crapate si iritate datorate unei pozitionari incorecte a copilului la san;
- anemia - favorizeaza aparitia oboselii si scade rezistenta organismului la infectii de tipul mastitei;
- folosirea unor dispozitive de alaptare care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, astfel crescand riscul infectiei ( pernute ce acopera sanul folosite pentru a absorbi excesul de lapte, sutiene speciale nepotrivite, legaturi (chingi) pentru sani folosite sa opreasca lactatia);

Sunt si cazuri cand mastita survine mult mai tarziu in timpul alaptarii sau chiar la femei care nu alapteaza, iar atunci cauzele pot fi:
- o infectie in alta regiune a corpului, cu bacterii sau virusuri (de exemplu, virusul care provoaca oreionul) si care se poate extinde la san;
- tuberculoza sau sifilisul ( pot provoca mastita cronica, atunci cand germenii ajung la san);
- fumatul este extrem de periculos ( creste riscurile unei forme de mastita, care provoaca durere si roseata in jurul mamelonului );
- mameloanele se pot infecta si deveni dureroase, in urma frecarii de haine - de exemplu in timpul exercitiilor fizice, in lipsa unui echipament corespunzator;
- piercingurile nesterilizate pot cauza o infectie a sanului;
- pielea iritata si crapata a mamelonului permite patrunderea bacteriilor, ce pot infecta conductul galactofor, ducand la mastita; Atentie! Mastita poate surveni chiar daca mameloanele nu sunt crapate;
- afectiuni imunitare (lupus);

Tipuri de mastita

1. Mastita acuta (cea mai des intalnita, fara complicatii) se observa in general in timpul alaptarii si mai ales la inceputul lactatiei.
2. Mastita cronica este cauzata de infectii bacteriene recurente sau de o dereglare hormonala.
3. Mastita carcinomatoasa este o forma de cancer de san a carui evolutie este uneori grava.
4. Mastita granulomatoasa este o forma rara, dar benigna de inflamatie a sanului. Evolutia sa este buna - mastita granulomatoasa regreseaza in mod spontan.

Tratament in caz de mastita

Cel mai bun tratament in caz de mastita este de departe alaptatul, pentru ca are rolul de a goli sanii. Desi veti avea tendinta de a va opri, chiar si pentru o scurta perioada de timp, este important sa nu faceti acest lucru. Din contra, trebuie sa perseverati, pentru ca odata angorjati, sanii vor duce la o scadere in productia de lapte, deoarece corpul ii percepe ca un semnal ca se produce mai mult lapte decat este nevoie.

De mare folos este masajul zonei afectate de pe suprafata sanului pe masura ce alaptati copilul, aplicand ceva cald (o compresa calda de exemplu). Se mai pot folosi foi de varza (intinse putin si tinute la frigider, apoi aplicate pe sani si lasate in sutien cateva minute), tesaturi reci si pachetele pe baza de gel, tinute tot la frigider si apoi aplicate pe sani.

In cele mai multe cazuri un tratament pe baza de medicamente nu e de prea mare ajutor, insa paracetamolul si ibuprofenul va pot ajuta. De obicei, acestea sunt medicamente sigure, desi se cunoaste faptul ca o parte din ibuprofen poate trece, in cantitati mici, in laptele mamei – in principiu acest lucru nu dauneaza, dar e mai sigur si recomandat sa va consultati medicul inainte de a incepe administrarea oricarui medicament in timp ce alaptati, mai ales daca aveti un bebelus nascut prematur, daca a avut o greutate mai mica la nastere sau orice alta problema medicala. Paracetamolul poate trece si el in cantitati mici in laptele mamei, dar este mai putin nociv decat ibuprofenul.


Cand poate fi intarcat sugarul?

Nu este un termen fix pentru cand poate fi facuta intarcarea, insa este indicat ca alaptarea sa se faca cat mai mult timp. O.M.S. ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ) recomanda mentinerea alaptarii cat mai mult, fiind practice singura modalitate pentru o dezvoltare normal a bebelusului si pentru evitarea imbolnavirilor. Ideal ar fi ca orice mama sa alapteze macar 3 luni, daca nu este posibil sa faca acest lucru 6-9 luni.

Sunt cativa factori care duc la intarcare: mama nu mai are lapte suficient ori bebelusul nu mai vrea/poate sa suga din diverse motive. Exista, din pacate, si situatiile in care, din motive financiare, mama este nevoita sa renunte la a mai sta acasa si sa-si reinceapa serviciul. In oricare dintre situatii trebuie sa se stie ca sunt sugari care renunta destul de repede la san, mai ales daca constat ca mama nu mai are lapte sufficient, altii insa renunta mai greu, si sug viguros chiar daca sanul are putin lapte.

Intarcarea trebuie facuta treptat, in decursul a catorva saptamani. Mama ii va pregati sugarului 2/3 lapte de vaca (sau lapte formula) si 1/3 mucilagiu de orez, obisnuindu-l astfel treptat cu biberonul. In prima zi , la una din mese, i se va da sugarului 50 ml din cantitatea preparata; in zilele urmatoare aceasta cantitate va fi crescuta cu alte 50 ml, pana cand se va inlocui complet suptul de la ora respectiva. Din momentul in care aceasta masa este inlocuita cu biberonul, se trece la inlocuirea celei de-a doua mese. Atentie! Daca apar varsaturile sau diareea se scade cantitatea data cu biberobul sau se renunta temporar la intarcare.

Primii pasi in alimentatia artificiala

Diversificarea alimentatiei se poate face incepand de la varsta de 3-4 luni, pentru ca din acest moment sugarul poate digera. Prima masa de acest gen implica multa rabdare din partea mamei, mai ales ca este ceva noua si pentru ea, si pentru bebelus. Sugarul trebuie sa se obisnuiasca atat cu gustul noului aliment, cat si cu lingurita.

Alimentul se da incet si cu multa rabdare. Obisnuit cu subtul, sugarul va da la inceput alimentul respectiv afara din gurita cu limba, iar acest lucru il va face de multe ori pana cand se va invata ca trebuie sa sa il duca de la varful limbii catre baza ei, si sa il inghita. Este foarte important ca in aceste momente mama sa nu isi piarda rabdarea si sa inteleaga ca, prin repetarea acestei tehnici, sugarul se va obisnui in cele din urma sa manance din lingurita.

Primul preparat care i se va da trebuie pregatit cu grija, in functie de varsta, si de capacitatea lui de a mesteca sau inghiti. Indicat este un mar ras si amestecat cu sucul care se scurge din acesta, si care se va da pentru inceput ca un adaus la masa de lapte de la ora 10.00. Se incepe cu o lingurita si se creste treptat cantitatea la 6-7 lingurite. Merele trebuie alese cu mare grija, sa fie de buna calitate, bine coapte, cu aciditate redusa, fara zone stricate sau lovite. Se mai pot da si banane, care la fel trebuie alese cu mare grija. Pulpa de banana se farama pana se formeaza o pasta omogena care se dilueaza la inceput cu ceai de plante neindulcit pentru a fi mai usor de mestecat si inghitit. In afara de mere si banane se mai pot da si morcovi, piersici, caise, afine, coacaze sau fragi, in functie de toleranta bebelusului.

Adaugarea unui nou fruct se face tot treptat, si timp de 4-5 zile se va da acelasi fruct. Daca bebelusul il accepta atunci acest fruct poate fi dat in combinatie si cu altele . Atentie! Nu se vor da bebelusului prune sau cirese, pentru ca acestea pot da dureri abdominale si diaree. Mare atentie si la pere, struguri sau capsuni, pentru ca si acestea pot da diaree sau urticarie.

Cand si cum se adauga legumele si zarzavaturile?

Dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu fructele si le-a acceptat in alimentatia sa, se poate adauga supa de legume. Cum se obtine aceasta supa? Se fierb legumele cam 1 ½ - 2 ore; se poate incepe cu morcovii care sunt tolerati de orice sugar si putin patrunjel sau telina. In orice caz, mare atentie: ca si in cazul fructelor, legumele trebuie sa fie proaspete. Asadar, alegem 3-4 morcovi proaspeti, de marime mijlogie si 1 radacina de patrunjel, care se spala foarte bine si se curata cu atentie; se adauga 1 litru de apa si se pun la fiert pana in momentul in care morcovii se pot sfarama usor. Daca apa scade, se va completa pana cand se constata ca morcovii sunt bine fierti. Dupa ce s-au fiert se scot separat pe o farfurie si se paseaza; din zeama in care au fost fierti se pun intr-un bol separat 150 ml peste care se adauga 10 lingurite de morcovi; se fierbe din nou aceasta cantitate timp de 5 minute si apoi se lasa la racit.

Mai tarziu se pot adauga in supa si alte zarzavaturi: cartofi, dovlecei, rosii, 1 ceapa sau mazare verde. Si in aceste cazuri se procedeaza la fel: morcovii, cartofii sau dovleceii se scot din zeama in care au fiert, se paseaza, se repun in zeama respectiva si se refierb inca 5 minute.

Bine de stiut este faptul ca sunt sugari care refuza supa de zarzavat. Nu trebuie insa ca mama sa isi piarda rabdarea sau sa renunte complet la a-i mai da bebelusului aceasta supa. Din contra. Trebuie incercat in mai multe randuri, cu rabdare, pana cand, intr-un final sugarul se va obisnui si o va accepta. Se poate renunta pentru o saptamana la supa de zarzavat, si se va reincepe cu piureul de morcovi dres cu suc de lamaie sau putin zahar.


Copii care sunt alaptati la san prezinta riscuri mai mici de aparitie a sindromul mortii subite

Agentia Reuters a publicat informatia conform careia, in urma unui studiu efectuat de un institut german de specialitate, la micutii alaptati la sanul mamei riscul de aparitie a sindromul mortii subite la bebelusi este mult redus.
Astfel, Dr. M. Vennemann de la Universitatea din Munster, a explicat ca in urma acestor rezultate, este indicat ca, pentru campaniile media viitoare axate pe aceasta tema, tinerele mame

sa fie incurajate sa alapteze natural cel putin pana la 6 luni.

Studiul a inclus 333 de copii care au murit de sindromul mortii subite la bebelusi si 998 de copii de aceeasi varsta, care au reprezentat esantionul de control.
In a doua saptamana de la nastere, 83% din micutii din lotul de control, erau hraniti naturalm direct la san, in comparatie cu cele numai 50 de procente din cazul primului lot (copii ce au murit in urma sindromul mortii subite la bebelusi).

La patru saptamani, dupa o luna de la nastere, riscul de aparitie a sindromul mortii subite la bebelusi la copii alaptati a scazut cu 50%. De asemenea, alaptarea partiala la aceasta varsta a fost si ea corelata cu reducerea riscului de sindromul mortii subite la bebelusi desi aceasta putea fi totusi si o coincidenta.
Aceste rezultate ale studiului german nu fac decat sa se alature numeroaselor alte dovezi adunate de-a lungul timpului si care evidentiaza importanta alaptatului natural in combaterea sindromul mortii subite la bebelusi.

Ce pot face?

Lucrurile sunt simple: daca poti alapteaza-ti copilul pe cale naturala asa cum recomanda si Academia Americana de Pediatrie. Este cel mai bun lucru si pentru el dar si pentru tine. De altfel, este foarte interesant ca, recomandarea generala a medicilor specialisti este ca alaptatul sa continue cel putin pana la varsta de un an, dar chiar si dupa aceea, daca, atat tu cat si micutul tau doriti acest lucru.



— • 8 noiembrie 2010 12:26 • no comments
Unelte personale