Bebelusul noaptea: doarme sau mananca - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Bebelusul noaptea: doarme sau mananca

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Bebelusul noaptea: doarme sau mananca?

Introducere

Problemele cauzate de somn reprezinta una din principalele nemultumiri ale parintilor ce au fost relatate medicului pediatru. Aproximativ 75% dintre parinti ar dori sa schimbe anumite aspecte legate de obiceiurile somnului bebelusilor.


Somnul si hrana

Multe mamici intreaba cand trebuie un sugar sa doarma neintrerupt noaptea fara sa mai ceara o masa? Nu se poate spune cu certitudine daca acest lucru se poate obtine pana la sfarsitul cele de-a doua luni. La 6-8 saptamani cei mai multi sugari nu se mai trezesc noaptea sau se trezesc o singura data pe noapte. Pana la 6 luni ei reusesc sa isi faca un program de somn de 10 ore pe noapte, astfel incat nu se mai trezesc noaptea decat in cazuri exceptionale. Sugarul poate renunta singur la aceasta masa de noapte ori mama va incerca anumite metode pentru a realiza acest lucru.


Masuri dietetice

Mesele de lapte noaptea pot agita sugarul, ii pot determina un somn nelinistitor si in timp sugarul poate sa isi inverseze ritmul circadian (somn/veghe) astfel incat el va manca si se va juca noaptea si va dormi ziua. De asemenea, laptele baut noaptea intre perioadele de somn nu se digera foarte bine si face ca sugarul pe de o parte sa nu isi poata lua substantele necesare cresterii din hrana si pe de alta parte el poate avea colici, disconfort abdominal, plange neintrerupt, este agitat si nu se odihneste.


De aceea mama trebuie sa incerce sa faca astfel incat masa de seara sa fie substantiala. Daca este hranit la san atunci i se va da sa suga din ambii sani sau se va avea in vedere si o completare de lapte praf, daca bebelusul are peste 6 luni. Aceasta completare ca si in cazul in care sugarul primeste exclusiv alimentatie artificiala este bine sa fie o formula de lapte speciala de seara. Laptele de seara/noapte (ex: Humana – lapte de noapte cu prebiotice, peste 6 luni) contine faina de orez si hrisca fiind astfel mai satios si face ca sugarul sa nu simta nevoia sa se scoale noaptea pentru a manca.

Daca totusi o face si se considera ca sugarul are greutatea la limita atunci el poate primi maxim o masa de lapte/noapte, lapte de mama sau formula de noapte (ex: Humana - lapte de noapte, peste 6 luni) pentru cei alimentati artificial. Daca se trezeste de mai multe ori noaptea atunci este bine ca mama sa ii ofere doar ceai si in timp sugarul va renunta sa se mai trezeasca. Exista ceai special de noapte care linisteste sugarul, il face sa doarma mai bine si sa se odihneasca corespunzator. Acest ceai (Humana ceai pentru noapte) nu contine zahar, coloranti sau arome artificiale, iar ingredientele sale active (roinita , nalba , flori de tei si cimbru) ii ofera sugarului un somn linistitor. Dupa 6 luni sugarul poate avea in alimentatia sa la masa de seara cereale cu lapte. Este bine ca si pentru ei mama sa aleaga cereale speciale de seara, mai satioase care fac ca sugarul sa doarma linistit fara a mai simti nevoia de a se trezi noaptea pentru a manca (ex: Humana cereale de noapte, cu lapte inclus, peste 6).


Recomandare

In concluzie unul din motivele pentru care bebelusul se trezeste noaptea este hrana necorespunzatoare. De aceea este bine ca masa de seara sa fie satioasa, formata din preparate concepute special pentru aceasta masa iar daca se trezeste noaptea oferiti-i ceai din aceeasi gama „Humana de noapte”. ...mai mult[1]

Unelte personale